Галерија

Прашај го градоначалникот

Новости

Oдбележување на Светскиот ден на животната средина

05/06/2021

Oдбележување на Светскиот ден на животната средина

Денес по повод одбележувањето на Светскиот ден на животната средина, општинската администрација заедно со вработените од детската градинка и вработените во ЈКПД Лозово спроведоа низа активности кои имаа за цел да ја поттикнат постојаната грижа

...
Повеќе

Продолжува изградбата на новата спортска сала!

04/06/2021

Продолжува изградбата на новата спортска сала!

Зборот е збор! Ветеното го исполнуваме! Со засилено темпо се изведуваат градежните работи за изградба на новата спортска сала која треба да биде ставена во функција пред почетокот на новата учебна година. За прв пат во општина

...
Повеќе

Организирање на јавна презентација

17/06/2021

СООПШТЕНИЕ

За организирање на јавна презентација и јавна анкета по трет пат на предлог Урбанистички план за село Лозово, Општина Лозово со површина на плански опфат 120,74 Ха,

...
Повеќе

Честитка по повод големиот христијански празник Вознесение Христово-Спасовден

 10/06/2021

 

Почитувани граѓани, жители на село Каратманово, Ѓузумелци и Аџиматово, Ви го честитам големиот христијански празник Вознесение Христово - Спасовден и Ви посакувам многу здравје, среќа, љубов и взаемно разбирање, благосовениот ден да го поминете со

...
Повеќе

Реконструкција на две улици во Општина Лозово

09/06/2021  

Денес со директорот на Бирото за регионален развој се потпиша договор со кој општина Лозово обезбеди 4 500 000 денари, финансиски средства за изградба и реконструкција на улица 8 во село Милино со должина од 520 метри и улица 6 во село

...
Повеќе

Општина Лозово

Лозово постоело уште пред XIV век познато под името Петковица, наречено по старата црква Св.Петка , која по доваѓањето на турците била претворена во џамија

На територијата на Општина Лозово се наоѓа културно наследство кое носи одбележје на народностите коишто живееле на оваа територија. Најстар објект откриен на оваа територија е црквата Св.Ѓоргија во с.Ѓуземелци, која потекнува од 16-иот век. Свој белег оставило и турското население со неколку теќиња и џамии, кое на овие простори живеело до 1960год. Од поновата историја е црквата Покров на Пресвета Богородица во с.Каратманово и црквата Св.Петка во Лозово, чија што изградба е во завршна фаза.

Името Лозово е добиено во 1975 кое ги симболизира големите плантажи со лозови насади.

Повеќе информаци
0
Задоволни Граѓани
0
Текст
0
Новини
0
Награди

Општина Лозово

ул. Маршал Тито бб

+389 32 458 458

opstinalozovo@opstinalozovo.gov.mk

Пон - Пет: 8:00 - 16:00

Последни новости

Асфалтирање на 10 улици

 Изградба на бушотинас за бунар во село дорфулија

Фасада на ООУ ММ Брицо

Следете не

Copyright © 2018. Сите права се заштитени. Designed by Elkom Group | www.elco.eu.mk